Το παρόν τεύχος αποτελεί την τεχνική έκθεση του Παραδοτέου «Π1.1 – Έκθεση με τις λειτουργικές προδιαγραφές του συστήματος». Το Παραδοτέο 1.1 αποτελεί μέρος της Ενότητας Εργασιών 1 – Λειτουργικές προδιαγραφές και μεθοδολογική προσέγγιση. Αφορά στην έκθεση στην οποία γίνεται αναφορά στις λειτουργικές προδιαγραφές της πλατφόρμας ARGO καθώς και της μεθοδολογικής προσέγγισης για την κατασκευή του νέου συστήματος. Το αντικείμενο της παρούσας πρότασης έγκειται στην ανάπτυξη ενός Μη Επανδρωμένου Πλωτού Συστήματος με σκοπό την καταγραφή – αποτύπωση θαλάσσιων / υπο-θαλάσσιων περιοχών στον Ελλαδικό χώρο.
Το προς ανάπτυξη σύστημα διαθέτει «έξυπνα συστήματα» καταγραφής και ανάγνωσης δεδομένων τα οποία θα βασίζονται στη συνδυασμένη χρήση αισθητήρων και επίγειων συστημάτων ελέγχου ώστε να είναι δυνατή η εξ αποστάσεως λειτουργία και διαχείρισή του. Το ARGO θα σχεδιασθεί ώστε να έχει τα πιο κάτω χαρακτηριστικά α) δυνατότητα οn-board – real time επεξεργασίας / ανάλυσης δεδομένων, β) ενεργειακά αυτόνομη και φιλική προς το περιβάλλον πλατφόρμα (σκάφος) γ) εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από τα πλέον σύγχρονα αεροναυτικά υλικά, δ) χρήση αισθητήρων προηγμένης τεχνολογίας, ειδικά σχεδιασμένων για υδάτινο περιβάλλον και ε) εξειδικευμένη εφαρμογή διαχείρισης και διάχυσης της πληροφορίας. Η εφαρμογή αυτή θα αποτελέσει την μεγάλη καινοτομία του συστήματος, καθώς για πρώτη φορά πλήθος περιβαλλοντικών και ωκεανογραφικών παραμέτρων θα διατίθενται και θα συνδυάζονται χωροχρονικά καθιστώντας έτσι εφικτή την διαχείριση των αποτελεσμάτων και των μετρήσεων από Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών ( GIS) από τοπικούς ή απομακρυσμένους χρήστες.
To προτεινόμενο ερευνητικό έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη αυτοματοποιημένων μεθόδων εποπτείας, καταγραφής, συλλογής και ανάλυσης δεδομένων στο θαλάσσιο περιβάλλον, με κύρια πλεονεκτήματα:
- τη μείωση κόστους – αποφυγή αγοράς ή μίσθωσης και εξοπλισμού μεγάλων συμβατικών σκαφών για μια συγκεκριμένη αποστολή, ανάπτυξης δικτύου σταθερών σταθμών μέτρησης ή καλύτερης και αποτελεσματικότερης αξιοποίησης υπαρχόντων,
- την ορθολογική κατανομή πόρων και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού με μείωση επικινδυνότητας στην καταγραφή (χρήση δυτών κλπ.),
- τη δυνατότητα Real time παρακολούθησης,
- την εξασφάλιση «διεπιστημονικότητας» και ε) την αμεσότητα στη διασύνδεση φορέων – Ακαδημαϊκοί / Ερευνητικοί φορείς και Ιδιωτικός τομέας.
Η ανάπτυξη αυτού του συστήματος αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στον τομέα της χρήσης των μη επανδρωμένων πλωτών συστημάτων στην εποπτεία, καταγραφή, συλλογή και ανάλυση δεδομένων από το θαλάσσιο περιβάλλον και είναι άμεσα σχετιζόμενο με την προστασία του περιβάλλοντος και την «Γαλάζια Οικονομία», η οποία αποτελεί αντικείμενο μακροπρόθεσμης στρατηγικής για την Ελλάδα και την Ε.Ε. για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης του θαλάσσιου τομέα..
Τα οφέλη τα οποία θα προκύψουν από την δημιουργία μη επανδρωμένου πλωτού συστήματος USV ARGO, αποτελούν η δημιουργία γνώσης και η δημιουργία αξίας μέσα από την παροχή ολοκληρωμένων καινοτόμων υπηρεσιών ποιότητας σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής της θαλάσσιας περιβαλλοντικής πληροφορίας για τη δημιουργία συνεργειών κατά μήκος της αλυσίδας αξίας του εκάστοτε χρήστη (π.χ. αλυσίδα αξίας υδατοκαλλιέργειας).
Τέλος πιστεύεται ότι θα εξασφαλίσει την διεπιστημονικότητα και αμεσότητα στη διασύνδεση μεταξύ ακαδημαϊκών, ερευνητικών και ιδιωτικών φορέων.
Comments are closed.